De Spartaan, Clubmagazine op z'n Spartaans, februari 2024

DE SPARTAANSE BEKERCAMPAGNE VAN 2OO3/2OO4 In de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw stond Sparta bekend als cupfighter. Relatief vaak bereikten de roodwitten een halve finale of finale. Drie keer won Sparta zelfs de beker, maar de laatste keer was al in het grijze verleden van 1966. Langzamerhand werden dat soort successen steeds schaarser. Na de laatste finale in 1996 werd nog twee keer de halve finale bereikt. Vooral de manier waarop de bekercampagne in 2004 eindigde was dermate heldhaftig dat die nog wel bij velen in het geheugen staat gegrift. Het begon in augustus 2003 met een simpele overwinning in Naaldwijk op de amateurs van Westlandia. Al in de eerste minuut doelpuntte Danny Koevermans met een fraaie lob vanaf de rand van het strafschopgebied. Daarna waren hoekschoppen van Ricky van den Bergh dodelijk. Driemaal werd raak gekopt, maar de eerste keer werd de goal van Koevermans om onduidelijke redenen afgekeurd. Het filmpje werd echter nog tweemaal afgedraaid met kopballen van Levtsjenko en weer Koevermans, nu wel met arbitrale goedkeuring. Na rust nam Sparta het net iets gemakkelijker op en alleen Bechan schoot nog de 0-4 binnen. Het was overigens de enige wedstrijd buiten Rotterdam in dit bekerseizoen. Vier dagen later begon de competitie in de Eerste Divisie met een 6-1 zege op Graafschap. De Achterhoekers kwamen een maand later weer op visite in de 2e ronde van de beker. Het team van Frans Adelaar kon geen wraak nemen voor die grote uitslag, al gingen ze nog steeds met een nederlaag naar huis. Al in de 2e minuut schoot Mendes da Silva raak en 10 minuten na de pauze vergrootte Bechan de voorsprong. Ten Heuvel deed een kwartier voor tijd nog iets terug voor. Dit resultaat leverde Sparta een ritje op met de tram naar Woudestein waar de ploeg van Henk van Stee ook met 2-1 klop kreeg. Na een half uur scoorde Van den Bergh, 10 minuten voor tijd kopte Nascimento 0-2 binnen. In de laatste minuten scoorde Michel Breuer nog uit een strafschop. SPARTA ROTTERDAM • CLUBMAGAZINE OP Z’N SPARTAANS • FEBRUARI 2O24 39