De Spartaan, Clubmagazine op z'n Spartaans, februari 2024

Daarna begon het grote werk tegen Eredivisieploegen. In december was RBC op een koud Kasteel toch geen al te moeilijke tegenstander. De Brabanders staan onderaan en krijgen geen voet aan de grond. Na 10 minuten slingert Ricky van den Bergh van links een vrije trap voor de goal die Levtsjenko tot doelpunt promoveert. Halverwege de tweede helft lanceert Van den Bergh de diepgaande Bechan die moeiteloos 2-0 aantekent. In de kwartfinale trof Sparta weer een eredivisionist, NEC. Dat biedt onder het gezag van Neeskens behoorlijk tegenstand. De partij gaat spectaculair van start met grote doelkansen in de eerste minuut. Eerst is na 12 seconden NEC heel gevaarlijk, na 60 seconden komt Bechan net iets tekort. Daarna is NEC wel sterker, maar Demouge mist alleen voor Kooiman en een schot van Van der Doelen treft net geen doel. De tweede helft geeft een feller Sparta te zien maar het komt toch niet verder dan afstandsschoten. Pas de verlenging biedt sensatie. Eerst komen twee Nijmegenaren vrij voor Kooiman, maar samen komen ze toch niet voorbij de keeper. Aan de overkant haalt Gentenaar een kopbal van Koevermans onder de lat vandaan. Zo komt het op strafschoppen aan. De eerste twee gaan er allebei in. Op 1-1 pakt Kooiman de tweede Nijmeegse penalty klem, maar ook De Fauw raakt alleen maar de paal. Nog steeds op 1-1 pakt Kooiman de derde Nijmeegse penalty klem. Van den Bergh maakt het dan 2-1 en na de 2-2 brengt Schenkel ons weer op voorsprong. Dan pakt Kooiman de vijfde Nijmeegse penalty klem en is het over. Voor de halve finale kwam Utrecht naar het Kasteel. Het werd een ongekend sensationele pot voetbal. De eerste helft begon met een Utrechts overwicht dat na 10 minuten de voorsprong opleverde. Kooiman pareerde een schot van Bosschaart waarna de eerder buitenspel staande De Groot binnen schoot. Langzamerhand kwam Sparta beter in de wedstrijd en er kwamen kansen. Na een half uur werd de doorbrekende Koevermans door keeper Ponk neergelegd. Hij kreeg geen rood van Vink tot grote verbazing en verontwaardiging van het grootste deel van het stadion en stopte even later de penalty van Schenkel. Ponk haalde vlak voor rust nog een vrije trap van Levtsjenko uit de kruising. Een kwartier na rust deed De Fauw dat iets beter. Hij knalde van links een vrije trap net onder de kruising tegen de binnenkant van de paal en Koevermans kon de terugspringende bal makkelijk binnen tikken. 3 minuten later was het al 2-1 voor Sparta toen Koevermans in een scrimmage hard binnen schoot. Sparta had nu een duidelijk overwicht maar wist de voorsprong niet uit te breiden. Uit het niets kwam Utrecht terug toen Dave van den Bergh in de 78e minuut 2-2 maakte. Het aangeslagen Sparta zag Calabro vlak voor het einde nog een grote kans missen maar begon weer opgeruimd aan de verlenging. Al na 5 minuten werd Ricky vrijgezet voor Ponk die hij met een fraaie lob passeerde. Sparta bleef druk zetten en even voor het einde schoot Ricky na een goede dribbel nog centimeters naast. Utrecht was duidelijk aangeslagen en had geen gevaar meer gecreërd. Tot Joost Broerse van ver een wanhoopsschot losliet dat van richting werd veranderd en via de handen van Kooiman en de paal binnenviel. Er was minder dan een minuut te spelen, want na het eerste kwartier zou er bij de Spartaanse voorsprong niet meer doorgevoetbald worden. Nu moesten we nog een kwartier. Ricky en Dennis de Nooijer sleurden nog onvermoeibaar door en een slim overstapje van Dennis op een voorzet van Bechan bracht Ricky nog vrij voor Ponk die het schot van vijf meter wist te keren. De strafschoppenserie bracht weer evenveel sensatie als in de wedstrijd ervoor. Levtsjenko jaagde zijn eerste trap huizenhoog over, Zuidam maakte 0-1. Daarna schoot De Fauw onberispelijk in en Kooiman stopte het schot van Broerse. Mendes knalde 2-1 binnen en Kooiman stopte weer. De Nooijer maakte er 3-1 van maar Kruys miste niet. Ricky van der Bergh had de finale op zijn schoen maar hij schoot recht in handen van de dankbare Ponk. Van der Haar schoot hard door het midden 3-3 binnen. Van Bueren schoot hopeloos naast en Calabro liet de kans op de finale niet liggen. Het was een onverdiend einde van een prachtige droom. 12-08-2003 Westlandia-Sparta 0-4 23-09-2003 Sparta-Graafschap 2-1 28-10-2003 Excelsior-Sparta 1-2 16-12-2003 Sparta-RBC 2-0 04-02-2004 Sparta-NEC 0-0 w.n.s. 17-03-2004 Sparta-Utrecht 3-3 v.n.s. SPARTA ROTTERDAM • CLUBMAGAZINE OP Z’N SPARTAANS • FEBRUARI 2O24 41